Mig33 Forum • Pogledaj temu - Najpoznatiji koktel ikada-Martini
 
Prijavite se

Prijavite seRegistruj se

Gosti ne mogu chatati

Najpoznatiji koktel ikada-Martini

Ovdje možete pisati sve sto je vezano za hranu i piće. Možete pisati i recepte.

Najpoznatiji koktel ikada-Martini

Postod Vanna » Sre Jun 02, 2010 1:53 pm

Martini Dry koktel je najpoznatiji koktel. Suptilan, jak, odličan aperitiv, i uz to vrlo lepo izgleda.

Njemu je posvećena cela knjiga "Stirred - Not Shaken" od John Doxat-a. On tvrdi da je koktel izmislio jedan barmen sa imenom Martini. Navodno ga je pripremio specijalno za John D. Rockefeller-a oko 1900. godine. Mogući prethodnici ovog koktela imali su drugačija imena i sastojke. Postojalo je piće zvano Martinez koje je nastalo 1862. Sastojalo se od slatkog crvenog vermuta i slatkog Old Tom Gin-a koji ne odgovara današnjim standardima. Transformacija u Martini Dry Cocktail se dešavala postepeno. Prvo je Old Tom Gin zamenjen za London Dry Gin. Ljudi su počeli da zamenjuju slatki crveni vermut za beli, suvi vermut. Uskoro se Martini Dry servirao sa maslinom. Jerry Thomas je 1882. izdao knjigu za barmene u kojoj je bio i recept za Martinez. Naziv Martini prvi put je pomenut u knjizi "New and Improved Illustrated Bartending Manual" koju je 1888. izdao Harry Johnson. Thomas Stewart je 1896. godine u New York-u izdao knjigu "Stewart's Fancy Drinks and How to Mix Them". U knjizi objavljuje recept mešanog pića Marquerite koje sadrži orange bitter, Plymouth Gin i Frensh Vermouth. Zadnja i možda najverovatnija priča o istoriji Martini koktela potiče iz 1911. godine. Tada je glavni barmen u hotelu Knickerbockers (New York) Marini di Arma di Taggia pripremao piće koje se sastojalo od London Gin-a, Noilly Prat vermuta i orange bitter-a.

Koliko vermuta? Doxat govori o barmenu koji smatra da je dovoljno da senka flaše vermuta padne na gin. Jedan drugi veruje da je dovoljno sagnuti se u pravcu Francuske dok mešate gin. Danas je odnos gin-vermut 5:1, to pravilo važi u celom svetu.


A sada slijedi recept tog čuvenog koktela :

Čašu za mešanje napuniti hladnim, suvim kockama leda. Prvo sipati hlađeni Bombay Sapphire i dodati hlađeni vermut. Barskom kašičicom jako mešati od dole na gore. Dovoljno je mešati 10 sekundi. Zatim procediti u dobro ohlađenu martini čašu i dodati 1-2 masline. Eventualno možete dodatno servirati masline u posebnoj posudici. Martini čašu treba dakle ohladiti. Postoji više mogućnosti kako to možete uraditi. Postoje naravno uređaji koji obavljaju ovu funkciju ali je to luksuz koji ne može svako sebi da dozvoli. Čašu možete ohladiti i u frižideru. Najčešće se čaša hladi tako što se napuni ledom. Mogu se koristiti kocke leda ali mnogo je bolje koristiti mrvljeni led (crushed ice). Cilj je da se koktel dodatno ohladi jer se mešanjem postiže temperatura od 6°, dok se piće koje je mućkano u shaker-u ohladi na ca. 4°. Drugi efekat koji se želi postići je da čaša bude zamagljena kada servirate piće. Zbog toga se Martini Dry servira ODMAH nakon pripreme. Pravilo je da gin treba prvo sipati i onda dodati vermut, tako se navodno bolje sjedine sastojci. Maslina koja služi kao garniš ima još jednu važnu funkciju a to je da u piće dospevaju eterska ulja koja podižu kvalitet pića. Eterska ulja nalaze se i u kori limuna tako da ako nemate masline možete iscediti koru limuna. To se radi tako što se uzme mali komad kore od limuna koju savijete iznad čaše tako da etersko ulje prsne u piće.

Slika
Iskustvo je nalaženje kraćeg puta poslije dužeg lutanja
Korisnikov avatar
Vanna
Administrator
Administrator
 
Postovi: 786
Pridružio se: Čet Mar 25, 2010 2:50 pm
Lokacija: Doboj
Mig33 Nik: vvaana
Mig33 level: 41

Povratak na Hrana i Piće

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gostREKLAMEDizajn i prilagodbu web portala "Mig33 Forum" odradili IT SOLUCIJE. Profesionalni web dizajn po niskim cijenama. Kontakt: +38762/123-101.
cron