Mig33 Forum • Pogledaj temu - 10 najboljih knjiga svih vremena
 
Prijavite se

Prijavite seRegistruj se

Gosti ne mogu chatati

10 najboljih knjiga svih vremena

Svi mi smo u životu pročitali bar jednu knjigu. Podijelite ta iskustva s nama.

10 najboljih knjiga svih vremena

Postod zagonnetna » Ned Jul 25, 2010 5:50 pm

Prema istraživanju koje je izvršila redakcija magazina „Njusvik“, na osnovu višegodišnjih rangiranja i lista u novinama „Telegraf“ i „Gardijan“, u elektronskoj enciklopediji „Vikipedija“ i uz pomoć američkih izdavača i biblioteka širom svijeta, napravljena je lista sto najboljih knjiga svih vremena.

Na prvom mjestu nalazi se knjiga „Rat i mir“ Lava Tolstoja, na drugom mjestu „1984“ Džordža Orvela, a na trećem „Uliks“ Džemsa Džojsa. Četvrta na ovoj tabeli je „Lolita“ Vladimira Nabokova, a do desetog mjesta ređaju se „Buka i bijes“ Vilijema Foknera, „Nevidljivi čovjek“ Ralfa Elisona, „Ka svetioniku“ Virdžinije Vulf, Homerove „Ilijada“ i „Odiseja“, „Gordost i predrasude“ Džejn Ostin i „Božanstvena komedija“ Dantea Aligijerija.

Čoserove „Kanterberijske priče“ su na 11. mestu, a Sviftova „Guliverova putovanja“ na 12. Čuveni Selindžerov roman „Lovac u raži“ je na 15. poziciji, „Prohujalo s vihorom“ Margaret Mičel na 16, dok je Markesov roman „Sto godina samoće“ na 16. Biblija je na 41, a Šekspirova djela („Hamlet“, „Kralj Lir“ i „Otelo“) su od 49. do 52. mjesta.

U obzir je uzeto deset lista, uključujući i listu od pedeset najboljih romana koju je napravio „Njusvik“. Neke liste su sadržale samo romane, a neke i nonfikšn literaturu. Uslov da bi se neko djelo našlo na ovoj listi je da je napisano na engleskom jeziku ili prevedeno na taj jezik.

Neke od korišćenih lista bavile su se isključivo djelima nastalim u 20. veku, dok su se druge oslanjale i na djela koje se nalaze u korijenima zapadne civilizacije. Uzimano je u obzir više faktora – uticaj tih knjiga na istoriju, intelektualna veza tih knjiga sa zapadnom kulturom, njihova relevantnost u modernom vremenu i dugotrajna popularnost. To ne znači da je ovo lista najboljih knjiga svih vremena, već refleksija o intelektualnim sklonostima čitalaca i kritičara našeg doba.


„Njusvikov“ izbor
1. Lav Tolstoj – „Rat i mir“
2. Džordž Orvel – „1984“
3. Džems Džojs – „Uliks“
4. Vladimir Nabokov – „Lolita“
5. Vilijam Fokner – „Buka i bes“
6. Ralf Elison – „Nevidljivi čovjek“
7. Virdžinija Vulf – „Ka svetioniku“
8. Homer – „Ilijada“ i „Odiseja“
9. Džejn Ostin – „Ponos i predrasude“
10. Dante – „Božanstvena komedija“

Izvor: blic.rs
Korisnikov avatar
zagonnetna
Moderator
Moderator
 
Postovi: 301
Pridružio se: Pet Feb 12, 2010 4:54 pm
Mig33 Nik: zagonnetna
Mig33 level: 0

Povratak na Knjige

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gostREKLAMEDizajn i prilagodbu web portala "Mig33 Forum" odradili IT SOLUCIJE. Profesionalni web dizajn po niskim cijenama. Kontakt: +38762/123-101.
cron