Mig33 Forum • Pogledaj temu - Ne zastidi se
 
Prijavite se

Prijavite seRegistruj se

Gosti ne mogu chatati

Ne zastidi se

Svi mi smo u životu pročitali bar jednu knjigu. Podijelite ta iskustva s nama.

Ne zastidi se

Postod zagonnetna » Sub Jun 18, 2011 10:08 pm

Slika

Nemoj se nikada zastiditi svoje majke i njenih dimija, bosanske sinije i boce iz svoga djetinjstva, tevsije demirlije i bakrenog abdesnog ibrika i djuguma, nanine sehare, svoje iz djetinjstva avlije i kuce cardaklije.

Ne zastidi se nasih tijesnih efteli sokaka i osuncanih cvijetnih bosanskih carija, babine tihe eglene i nanine sarene samije, djedove zute hadjijske abanije i amidjinog crvenog u desno naherenog fesa.

Nikada se ne zastidi avlijskog prosca i tarabe, utog u avliji duda, drvenog ahara i kucnog mutvaka. Ne zastidi se sestrine suze kada te je ispracala u Hrvatsku, Sloveniju, Ameriku i Australiju.

To je, Allahov robe, tvoja dimenzija, tvoj ukras i biser, tvoje blago, ostalo od nasih pradjedova, dobrih Bosnjana.

Ne zastidi se Boziji robe, strinine resedije, nutme, halebije, gurabije, cetenije, kvrguse, kljukusue, dilje, sutlije, pelteta i zerdeta! To je Bosnjo tvoja koda, kojom te je Uzviesni oznacio i odredio, zacrtao ti sudbinu da se rodi u najljepsoj zemlji i djulistanu dunjaluckom, zemlji Bosni.

Ne zastidi se Bosnjo dajdinih alvara kada ih obuce i krene u svoju mahalsku dzamiju, alvare su dio tebe i ti si dio njih, iz alvara si izasao i nikad se ne nasmij' kada ugledas Bosnju da ih je obukao, znaj dobro alvare su dio tebe i ti si dio njih, iz njih si izasao.

Ne zaboravi Bosnjo u dalekom svijetu, na cvijece: zambak, sabljicu, hadjibeg, kalanfir, (karanfil) majcinu duicu, bosiljak, ekaik, pokraj cvijeca si uvijek prolazio kada si se umoran vracao i sa puta dolazio u svoju avliju iz damije, kole, njive, igranja sa djecom na livadi...

To cvijece te je uvijek docekivalo pored avlijske staze ogradjeno okrecenim kamenjem i svojim mirisom ti iskazivalo najljepu dobrodoslicu.

Ne zaboravi Allahov insanu gdje god bio da bio, ma koliko se trudio da nekome ugodis i da se prilagodis, uvijek ces biti ono sto i jesi, Bosnjo i Musliman.
Ako je to tako, a jest sigurno, onda ne daj niposto ono sto si dobio u amanet od Dragog Allaha i nasih dobrih djedova, dobrih, lijepih i ponosnih Bosnjana, vjeru Islam, vatan Bosnu i nase lijepe obicaje, drage, bosanske adete.

Upamet!


Abdullah Bosnic
Korisnikov avatar
zagonnetna
Moderator
Moderator
 
Postovi: 301
Pridružio se: Pet Feb 12, 2010 4:54 pm
Mig33 Nik: zagonnetna
Mig33 level: 0

Povratak na Knjige

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gostREKLAMEDizajn i prilagodbu web portala "Mig33 Forum" odradili IT SOLUCIJE. Profesionalni web dizajn po niskim cijenama. Kontakt: +38762/123-101.
cron