Mig33 Forum • Pogledaj temu - Kako radi bežična mreža
 
Prijavite se

Prijavite seRegistruj se

Gosti ne mogu chatati

Kako radi bežična mreža

Ovdje sve o internetu i napretku internet tehnologije. Ne postavljajte linkove koji reklamiraju drugu stranicu.

Kako radi bežična mreža

Postod yes-r_ » Sre Jul 21, 2010 9:53 am

Pojam umrežavanja je jednostavan. U osnovi je riječ o spajanju dva ili više računala pomoću nekog medija, preko kojeg onda računala mogu razmjenjivati podatke. Donedavno smo pod pojmom "medij" podrazumijevali gotovo isključivo bakrene žice ili optičke vodove, dakle fizičko povezivanje računala. To zapravo znaći da je svako računalo za spajanje na mrežu moralo posjedovati svoju vlastitu fizičku vezu s ostatkom mreže u obliku kabela ili optičkog voda.

Napretkom tehnologije, ovaj problem je riješen bežičnim umrežavanjem, odnosno umrežavanjem računala bez korištenja žica za prijenos podataka.

Bežične mreže koriste radiovalove za prijenos podataka i time uvelike povećavaju fleksibilnost rada jer korisnik više ne ovisi o kvaliteti i smještaju mrežnih kabela, nego je dovoljno da se povezana računala nalaze unutar područja pokrivenog mrežom.
Ova tehnologija ne zahtijeva izravnu optičku vidljivost, kao npr. infracrveni prijenos podataka (IrDA). Kod bežicnih mreža pristupna točka odašilje radiovalove u području od 30 do 300 metara koji prolaze kroz tanje zidove i druge nemetalne prepreke. Pomoću dodatnih komponenti taj se domet može i povećati.
Bežična mreža sastoji se od dva osnovna elementa:
· klijenta
· pristupne točke.

Klijent je računalo koje pristupa mreži i u sebi ima ugrađen sklop koji omogućava razmjenu podataka radiovezom.
Spajanje klijenta s pristupnom točkom moguće je na dva načina:
1. korištenjem posebno dizajnirane mrežne kartice koja se izvana priključuje na računalo (najčešće je to kartica u standardiziranom formatu koji je poznat i kao PCMCIA)
2. postoje i alternativne izvedbe, najčešće unutar računala visoke klase, u kojima je sklop za komunikaciju već ugrađen u računalo, tako da nije potrebno koristiti vanjske kartice.

Pristupna točka također sadrži sklop za povezivanje radiovalovima, no ovdje nije riječ o klasičnom računalu. Radi se o posebnom uređaju koji može istovremeno komunicirati s više klijenata, kako bi oni preko njega ostvarili pristup ostatku mreže. Pristupna točka je, naravno, na neki način spojena na ostatak mreže - obično klasičnim kabelom - i predstavlja zapravo svojevrstan "most" između bežične i žične mreže.
Osnovni pojmovi bežičnih mreža:

Pokrivenost mreže je pojam koji oznacčava je li na nekom području moguće uspostaviti komunikaciju ili ne. Da bi područje bilo pokriveno, potrebno je osigurati postojanje dovoljnog broja pristupnih točaka kako bi snaga signala bila dovoljna na cijelom području.

Snagu signala je najjednostavnije opisati preko analogije s mobilnim telefonima - imamo li dovoljno jak signal, telefon će raditi (obično kolokvijalno kažemo da "imamo mrežu"). Isto je kod računalne mreže: ona funkcionira samo ako postoji dovoljno jak signal s neke pristupne točke.

Brzina pristupa, a samim time i kvaliteta rada, ovisi o kvaliteti komunikacije između računala i pristupne točke. Komunikacija se odvija pomoću radiovalova vrlo visoke frekvencije (točnije, riječ je o 2,4 GHz), koji teško savladavaju prepreke. Ponekad je dovoljan jedan zid između vašeg računala i pristupne točke da bi mreža prestala funkcionirati.
Brzina pristupa ovisi prvenstveno o količini prepreka između klijenta i pristupne točke te o njihovoj udaljenosti. Manja udaljenost i minimalni broj prepreka znaće veću brzinu prijenosa podataka, no ona ne može prijeći 11 Mbps, što je tehnološki limit koji postavlja oprema.
Korisnikov avatar
yes-r_
 
Postovi: 96
Pridružio se: Pet Feb 12, 2010 4:53 pm
Lokacija: Srebrenik
Mig33 Nik: yes-r_
Mig33 level: 0

Povratak na Internet

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gostREKLAMEDizajn i prilagodbu web portala "Mig33 Forum" odradili IT SOLUCIJE. Profesionalni web dizajn po niskim cijenama. Kontakt: +38762/123-101.
cron