Mig33 Forum • Pogledaj temu - Flashovanje Biosa na kompjuteru
 
Prijavite se

Prijavite seRegistruj se

Gosti ne mogu chatati

Flashovanje Biosa na kompjuteru

Ovdje pisati sve o programima za PC, zabranjeno je postavljati linkove koji mogu stetiti drugima.
Pravila foruma
- Nemojte postavljati materijal koji ima autorska prava;

- Nemojte postavljati nikakav materijal koji bi potencijalno mogao oštetiti neku osobu, kao što su virusi ili slično;

- Ne postavljajte linkove koji reklamiraju drugu stranicu. Linkovi moraju striktno biti vezani za materijal koji predlažete, npr. http://www.mozilla.com;

- Uvijek pišite izvor informacija koje postavljate na forumu;

Flashovanje Biosa na kompjuteru

Postod almin.o » Pon Okt 18, 2010 4:05 am

Prvo da naglasim sve što se nalazi u ovom postu radite na vlastitu odgovornost !!!!Što je to BIOS?


BIOS, basic input/output system, je zapravo operativni sistem ugrađen u matičnu ploču koji je usko povezan sa hardwareom i njihovim postavkama. Pomoću njega menjamo postavke npr. procesora koje ne možemo mjenjati iz Windowsa ili Linuxa. On je zapisan u EEPROM chipu na matičnoj ploči koji ostaje dostupan nakon što se dogodi nekakav problem radi kojeg ne možemo ući u operativni sistem. Neki ljudi iz svog kompjutera žele izvući maksimum upravo menjajući fabričke postavke na kojima njihove komponente rade. Flash BIOS-a će pomoći kod kompatibilnosti sa nekim hardwareom, pa čak i omogućiti neke dodatne mogućnosti (najčešće su za to moddani BIOS-i). BIOS kao chip pamti postavke čak i kada je računr ugašeno (da li ste se ikad zapitali zašto je sat uvek tačan nakon što ste ga jednom podesili?). BIOS se ne nalazi samo na matičnoj ploči, već u grafičkoj kartici, hard diskovima i optičkim uređajima s time da se za zadnja 2 navedena ne koristi izraz BIOS već firmware. Važno je zapamtiti da je računar bez ispravnog BIOS chipa zapravo mrtav, te ako nastane greška pri flashanju BIOS chipa bi će ga vrlo teško vratiti u prvobitno stanje bez otvaranja kućišta.


Šta znači flashati BIOS?
Flashati BIOS znači napraviti update staroga to jest unaprediti staru verziju novom. Time možemo ostvariti bolju (veoma retko ali i lošiju) kompatibilnost komponenti u računaru. Kod nekih matičnih ploča koje su izbačene na tržište prerano, sa lošim BIOS-ima je svakako neophodan flash na noviju poboljšanu verziju kako bi te matične ploče radile ispravno sa drugim komponentama i bile stabilnije. Pri postupku flashanja briše se stara ROM (Read Only Memory) jedinica i kopira na njeno mesto nova (file koji obično završava sa .rom ili .bin ekstenzijom)


Šta se može dogoditi ako nešto pođe po zlu u postupku flashanja?
Najverovatnije nećete moći upaliti kompjuter bez menjanja matične ploče. Postoje neki načini vraćanja sistema kao na primer upotreba drugog računara sa istom pločom, ili zamenom BIOS chipa dok računar radi, ili ponovno flashanje. Ali takve stvari nikako nemojte sami raditi ako nemate dovoljno iskustva već prepustite nekome ko se više u to razume. Ukoliko nakon paljenja ne čujete normalan ''BEEP'' zvuk vaš BIOS a samim tim i vaša ploča je mrtva.


Korak 1
Kako flashati BIOS? BIOS koji skidate sa stranice proizvođača matične ploče koju posedujete MORA odgovarati nazivu vaše ploče, inače možete trajno oštetiti vašu ploču. Ukoliko pri procesu flashanja BIOS-a nestane struje ili restartujete računar, BIOS chip neće biti u potpunosti zapisan i vaša matična ploča će biti neupotrebljiva.


Korak 2
1. Zapišite kako vam se zove sadašnji BIOS na mali papirić (radi sigurnosti ako imate problema sa novim BIOS-om, možete videti verziju pomoću programa Everest )
2. Downlodujte novi BIOS sa stranice proizvođača vaše ploče.
3. Slediti uputstva koji su došli sa .zip ili .rar arhivom koju ste skinuli (obavezno extractati sadržaj!!)
4. Nadati se da će sve proći u redu


Korak 3
Ako ste skinuli samo BIOS file bez uputstava (napomena da ovaj način flashanja biosa i nije tako siguran) radite po sledećim tačkama
1. Zapišite kako vam se zove sadašnji BIOS na mali papirić (radi sigurnosti, ako imate problema kada instalirate novi BIOS da bi ste skinuli i vratili stari BIOS )
2. Ući u vaš trenutni BIOS i sve postavke vratiti na default osim onih bez kojih vaš računar ne može dobro raditi, npr 1st boot device -> hard disk. Save-ajte promene i računar bi trebao samo restartovati. Uđite u Windows.
3. Downloadati BIOS file
4. Download-ati WinFlash uttility (obavezno extractati sadržaj!!)
5. Pogasite nepotrebne procese na primer ICQ, MSN, jer se može dogoditi da vam neko ''iskoči'' sa nekim chatovanjem pri postupku flasha i računar se zamrzne.
6. Otvoriti WinFlash.exe
7. File -> update bios -> locirajte bios file kojeg želite flashati -> potvrdite da želite flashati vaš BIOS sa tim file-om.
8. Nadajte se da će sve proči u redu i pričekajte da se postupak završi (nikako resetovati računar !!!)
9. Potvrdite restart
10. Ako nakon restarta računara normalno čujete ''BEEP'' i sve prođe dobro, vaš BIOS je uspešno flashan na novu verziju:beer:. Bilo bi mudro nakon flasha testirati stabilnost npr. SuperPIjem kojeg možete naći u attachmentu ili Primeom 95 da proverite da je nova verzija naprednija od stare. Ukoliko imate problema sa novom verzijom BIOS-a uvek ga možete vratiti postupkom flashanja na staru verziju (potrebno je onda skinuti prijašnju verziju sa stranice proizvođača).


Korak 4
Ukoliko bios želite ''ručno'' flashati postupak je sledeći
1. "Identifikovati" model ploče. Ponekad je potrebno znati na primer i reviziju rev:1.1 1.0 2.0 itd.
Oznaka se najčešće nalazi na pcb-u ploče.
2. Odrediti ko je "proizvođač" BIOSA (AMI,AWARD Phoenix)
3. Download-ati BIOS-image sa stranice proizvođača i flash utility (iako u većini slučajeva dolaze upakovani sa BIOS-ima ponekad morate skinuti posebno, postoje i modane verzija BIOS-a ali flashanjem tih verzija GUBITE GARANCIJU !
4. Napraviti dos boot disketu (desni klik na flopy-crate ms-dos startup disk)
5. U biosu postaviti kao first boot device floppy
6. Proveriti da li su fileovi na disketi dir
7. Pokrenuti flash utility (awd, zavisno od verzije 8.16 ili neka druga - IME BIOSA)
8.Pojaviće se glavni ekran sa imenom BIOS-a i pitanjem da li želite spremiti trenutnu verziju
9. Pritisnite enter i NE GASITI ILI RESTARTOVATI RAČUNAR !!
10. Nakon 30 sekundi novi BIOS je spremljen i pojavljuje se poruka da je flashanje uspešno
11. Restartovati računar
12. Ugasiti računar i napraviti ccmos (barem 2 do 3 minuta)
13. Ući u BIOS i odabrati LOAD OPTIMITED DEFAULTS
14. KRAJ


Korak 5
Flashanje sa bootabilnog cd-a
1. Skinuti iso image
2. Narezati na CD
3. U BIOS-u odabrati kao boot device CD-rom
4. Odabrati verziju BIOS-a
5. Nakon flashanja restartovati računar
6. Ugasiti računar i napraviti ccmos (barem 2 do 3 minute)
7. Ući u BIOS i odabrati LOAD OPTIMITED DEFAULTS
Korisnikov avatar
almin.o
Moderator
Moderator
 
Postovi: 85
Pridružio se: Pet Apr 02, 2010 2:34 am
Mig33 Nik: almin.o
Mig33 level: 0

Povratak na Softver

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gostREKLAMEDizajn i prilagodbu web portala "Mig33 Forum" odradili IT SOLUCIJE. Profesionalni web dizajn po niskim cijenama. Kontakt: +38762/123-101.
cron