Mig33 Forum • Pogledaj temu - O filmu...
 
Prijavite se

Prijavite seRegistruj se

Gosti ne mogu chatati

O filmu...

Postavljajte teme vezane za nove filmove, klipove i slično. Ne uploadati.

O filmu...

Postod zagonnetna » Pon Maj 10, 2010 6:24 pm

Film (eng. film - kožica, opna, tanki sloj) vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke.
Kao i drugi oblici umjetnosti, film je namijenjen publici. Filmovi se gledaju u posebnom prostoru za projekciju (kino), ili bilo gdje drugdje (video). Film se često spominje kao sedma umjetnost, kao što je strip nazvan devetom umjetnošću.
Filmsko djelo je cjelovit te društveno i doživljajno svrhovit filmski proizvod. Film i kinematografiju sustavno proučava humanističko-znanstvena disciplina filmologija.

Historija filma

Nijemi film
U Parizu je 22. ožujka 1895. godine prikazan film braće Lumière "Izlazak radnika iz tvornice". To je bila prva filmska predstava na svijetu. Trajala je tek nekoliko minuta, a priređivačima je donijela prihod od 35 franaka jer je toj projekciji prisustvovalo svega 35 gledatelja koji su platili cijenu ulaznice od po 1 franak. Zanimljivo je spomenuti kako je toj prvoj projekciji prisustvovao i sam Georges Méliès koji se inače smatra "ocem animacije" odnosno ocem filmskog pravca koji nazivamo fikcijom-snovima.

Zvučni film
Sinkronizaciju filma, tj. istovremeno odvijanje slike i zvuka, omogućila je fotostanica. Prvi zvučni film službeno je prikazan 1927. u Americi, a nosio je naziv "Pjevač jazza" ili "Jazz pjevač". U glavnoj ulozi bio je glumac Al Jolson, a treba spomenuti da se sinkronizacija nije odnosila na cjelokupan film. Naime, samo dijelovi koji su se odnosili na glazbene točke bili su sinkronizirani, a ostali igrani dijelovi bili su projicirani kao i prijašnji filmovi.

Žanrovi

Biografski
Povijesni film
Komedija
Kriminalistički
Vestern
Ljubavni film
Mjuzikl
Drama
Avanturistički film
Triler
Znanstvenofantastični (SF ili ZF)
Horor
Dokumentarni film
Eksperimentalni film
Kratkometražni film
Jednominutni film

Ljudi koji rade na filmu
Redatelj
Scenarist
Producent
Casting director
Odnosi s javnošću
Snimatelj
Montažer
Glumci
Skladatelj
Šminker
Kostimograf
Scenograf
Masker
Statisti
Kaskaderi
Vozači
Korisnikov avatar
zagonnetna
Moderator
Moderator
 
Postovi: 301
Pridružio se: Pet Feb 12, 2010 4:54 pm
Mig33 Nik: zagonnetna
Mig33 level: 0

Re: O filmu...

Postod milica2 » Čet Dec 08, 2011 1:17 pm

Gledala sam film Beli svet Olega Novkovica, sjajan je...i to original heh
Nasla na http://www.yu4you.com/Beli-svet-Oleg-No ... vd,2644,sr i bilo sve ok...
Definitivno ga treba pogledati.
Korisnikov avatar
milica2
 
Postovi: 4
Pridružio se: Čet Jan 20, 2011 11:22 pm
Spol: Žensko
Mig33 Nik: Ne koristim mig33
Mig33 level: 0


Povratak na Film

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostijuREKLAMEDizajn i prilagodbu web portala "Mig33 Forum" odradili IT SOLUCIJE. Profesionalni web dizajn po niskim cijenama. Kontakt: +38762/123-101.
cron